Кері қайту

Сарымсақ, f47

Сарымсақ (Allium sativum) — әлемдегі көптеген тағамдарда, сондай-ақ халықтық медицинада қолданылатын ең көп таралған дәмдеуіштердің бірі.
Сарымсақ немесе пияз түрлеріне аллергия өте сирек кездеседі, бірақ оны жете бағаламалауға болмайды. Бүкіл әлемде сарымсақты көп тұтынатындықтан, оны тағамдық аллергияның диагностикалық батареясына қосу керек.

Әсер етудің негізгі жолы шикі сарымсақпен жанасу болып табылады, ал жоғары сезімталдық сарымсақты жұту немесе шаңымен тыныс алу арқылы да байқалады (екінші әсер ету жолы). Сарымсақ - белгілі I типті аллерген, ол сонымен қатар аллергиялық жанаспа дерматитін тудырады.

Сарымсаққа аллергияның клиникалық белгілеріне асқазан-ішек жолдарының белгілерінен бастап жанаспа дерматитіне, есекжемге, кәсіби демікпеге және тіпті анафилаксияға дейінгі көптеген аурулар жатады. Сарымсаққа клиникалық маңызды аллергия шикі сарымсақта аллиинлиазаның (негізгі аллерген) және диаллил дисульфидтің шағын молекулалық компонентінің болуымен түсіндіріледі. Бұл аллергендер термолабилді болып шықты, сондықтан пісірілген сарымсақ аз аллергенділікті тудырады.

Бұл аллергендер пияз, порей пиязы, шалот пиязы және көк пияз сияқты амариллис тұқымдасының басқа мүшелерімен айтарлықтай айқыш-реактивтілікті көрсетеді. Алдын алу немесе құрамында сарымсақ бар тағамдардан бас тарту аллергиялық реакцияларды азайтудың немесе алдын алудың ең жақсы әдісі болып табылады.

Адам қанында ерекше IgE - Сарымсақ, f47 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны.