Кері қайту

Бидай глиадині rTri a 19 Oмега-5 IgE, f416

Tri a 19, глиадин w-5 ретінде де белгілі, бидайда кездесетін негізгі аллерген болып табылады. Ол ересектерде байқалатын бидайға тәуелді дене жаттығуларынан (WDEIA) туындаған анафилаксияда маркер аллергені болып саналады. Бұл жағдайды глиадин Омега-5 аллергиясы деп атау ұсынылды.

Аллергокомпонентті диагностиканың негізі аллергендердің табиғи жоғары тазартылған және рекомбинантты молекулаларын, яғни олардың жеке аллергокомпоненттерін пайдалана отырып, молекулалық деңгейде аллергендерге сезімталдықты анықтау болып табылады.
Бұл зерттеуді жүргізудің 3 негізгі артықшылығы бар:

  • Аллегрокомпоненттік диагностика нағыз сезімталдықты айқыш-реактивтілікке байланысты сезімталдықтан ажыратуға мүмкіндік береді. Бұл деректер аллергия көздерін анықтауға көмектеседі: бір жалғыз, бірнеше жақын туыстық немесе көптеген әртүрлі.
  • Молекулалық аллергодиагностика арандатушылық сынақтардың қажеттілігін жояды және аллергендермен байланысын жоюға қатысты нақты ұсыныстар беруге мүмкіндік береді.
  • Молекулалық аллергодиагностика АСИТ-ті таңдауда қажет, поливалентті (көп) сезімталдықпен адамдарда емдеу жүргізілетін ең маңызды аллергенді анықтаудың ең дәл әдісі болып табылады.

Аллергенді заттың құрамына аллергендер ретінде әрекет ете алатын бір емес, бірнеше ақуыз компоненті кіреді:

  • Мажорлық аллергокомпоненттер – бұл негізгі аллергенді молекулалар, оларға антиденелер осы қайнар көзге жауап беретін популяциядағы емделушілердің жартысынан көбінде – 50%-ында кездеседі. Олар ыстыққа төзімді және иммуногенді болып табылады. Көлемі бойынша ірі және осы аллергенде көп мөлшерде болады.
  • Минорлық - бұл кішігірім, анағұрлым ұсақ және аз иммуногенді аллергенді молекулалар, олар аллергеннің құрамында әдетте аз мөлшерде болады, бірақ көптеген әртүрлі аллергендерде де болады, кейде бір-бірімен тығыз байланысты емес, айқыш-аллергияны қамтамасыз етеді. Яғни, таралуы 50%-дан асатын аллергендер мажорлық, ал 10%-дан азы минорлық деп аталады.

Бұл бидай тұқымының резервтік ақуызының суда ерімейтін мономерлі глиадин фракциясы болып табылады. Сонымен қатар, бұл аллергенді ақуыз балалардағы бидайға ауыр аллергиялық реакциялармен, соның ішінде бидайдан туындаған анафилаксиямен (ВИА) байланысты. Сонымен қатар, w-5 глиадині бидай, қара бидай және арпа арасындағы айқыш-реактивтілікке оның гомологты ақуыздарының, қара бидайдағы g-35 және g-70 секалиндерінің және арпадағы g-3 гордеинінің болуына байланысты жауап беретіні анықталды.

Глиадин w5-ке сезімталдық клиникалық маңызды бидай аллергиясы бар немесе онсыз емделушілерді ажырату үшін пайдалы болуы мүмкін екенін ескеру маңызды.

Сонымен қатар, глиадин-size w-5 деңгейлері бидайдың ауыз арқылы ластануының оң нәтижелерінің көрсеткіші бола алады.