Майшабақ, f205
Майшабақ (Clupea harengus L.) әдетте құрамында D дәрумені, ұзын тізбекті полиқанықпаған май қышқылдары және кальций болғандықтан тұздалған, маринадталған, ысталған және консервіленген сияқты әртүрлі нысанда желінеді.
Балық аллергиясының таралуы балықты көп тұтынатын елдерде және балық өңдеу өнеркәсібінде жоғары екендігі анықталды.
Майшабақ аллергиясы, ең алдымен, ауызша және екінші жағынан, будың әсерінен (балықты өңдеу кезінде) және теріге тиюден туындайды. Осылайша, сезімтал адамдардың майшабақ жеуі ауыз қуысының белгілерін, тыныс алу белгілерін (демікпе, жиі түшкіру, ентігу, мұрынның тітіркенуі) және аллергиялық байланыс дерматитін тудыруы мүмкін.
Майшабақ анчоус, сардина, Тынық мұхиты майшабақтарымен айқыш-реактивтілікке ие. Сонымен қатар, майшабақ парвалбумині албырт (Sal s1), минтай (The c 1), қасқыр балығы, Балтық нәлім (Gad c 1) және Атлантикалық нәлім (Gad M 1) парвалбуминдерімен өзара әрекеттеседі.
Адам қанында ерекше IgE - Майшабақ, f205 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны