Зеңді ірімшік, f82
Ірімшік – түрлі өнеркәсіптік немесе қолдан жасалған физикалық-химиялық және микробиологиялық рәсімдерді қолдана отырып, әр түрлі сүт түрлерінен, шикі немесе пастерленген, қаймағы алынбаған немесе жартылай майсыздандырылған сүттен алынған тамақ өнімі. Ірімшік өндіру кезінде сүттің протеолизі жүргізіледі. Зеңді ірімшікте ірімшіктің пісу процесіне саңырауқұлақтардың әртүрлі түрлері қатысады. Зең мен ашытқының алуан көп түрлiлiгi ірімшіктің бетiнде, ал кейбiр жағдайларда зеңді ірімшіктердің iшiнде де болады.
Ірімшікке аллергия әсер ету жолына байланысты тағамдық немесе респираторлық аллергия ретінде көрініс табуы мүмкін. Сүтке аллергия жалпы аллергендік компоненттердің әсерінен ірімшікке аллергия қаупінің факторы болып табылады. IgE-нің зеңді ірімшікке тағамдық және кәсіби сенсибилизациясы туралы хабарланған болатын.
Казеиндер сүттің ірімшікте сақталатын негізгі аллергендері болып табылады. Казеиндер физикалық-химиялық және ферментативтік өңдеуден өтеді, нәтижесінде олардың аллергендігі сүтке қарағанда төмен, бірақ піскен сүттен термиялық денатуратталған казеинге қарағанда жоғары болады.
Адам қанында Зеңді ірімшік, f82-ге спецификалық IgE болуын анықтау - ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлюоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттелетін биоматериал: веноздық қан