Кері қайту

Жұмыртқа ақуызы, f1

Жұмыртқа ақуызы ақуыздармен құнарланған және жоғары аллергенді болып саналады. Жұмыртқа ең кеңінен таралған азық-түлік аллергияның көзі болып саналады, әсіресе нәрестелер мен балалар арасында.

Жұмыртқа ақуызына қатысты ерекше IgE (sIgE) тест өткізу жұмыртқаға аллергия деген күдік болған пациентттерді тексеру кезінде қолданылады. Жұмыртқаға аллергиясы бар балалардың көбінде жұмыртқа ақуызына уақыты келе төзімділік қалыптасуы мүмкін. Жұмыртқа ақуызын тұтынуы асқазан-ішектің әсері, респираторлық белгілер, тері әсері және жұмыртқа ақуызына аллергиясы бар пациенттерде анафилаксия болу секілді аллергиялық белгілерге әкелуі мүмкін.

Сондықтан, жұмыртқаға аллергиясы бар адамдарға жұмыртқаны және олардың негізінде жасалған өнімдерді қатан түрде тұтынуға болмайды. Бұдан басқа, жұмыртқаға аллергия немесе жұмыртқа ақуызына сезімталдықтың болуы (шөптің тозаңы, үй шанының кенелері, мысық және ит) аэроаллергендерге деген сезімталдықтың даму қаупін арттырады. F1 жұмыртқа ақуызына адамның қанында ерекше IgE анықтау - осы аллергенге ағзаның әсерін көрсетеді. 

Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазада иммунофлюоресценция өткізу) 

Өлшеу бірлігі: kU/l

Зерттеуге алынатын биоматериал: көктамыр қаны