Кері қайту

Киви, f84

Киви (Actinidia deliciosa) — ағаш, өрмелеуіш және дара жынысты жеміс. Жемісі жұмыртқа тәрізді, құрамында жасыл жеуге жарамды жұмсағы бар, жартылай мөлдір, қара тұқымдары бар және сыртқы қабығы қоңыр түсті. Кивидің отаны - Қытай.
Киви сонымен қатар киви шырыны, сірке суы, кептірілген тілімдер, тосап, шарап, йогурт және желе түрінде тұтынылады.

Киви аллергиясының белгілері мен сезімталдығының ауырлығы географиялық жағынан ерекшеленеді. Сезімталдық батыс елдерінде артуда. Еуропа елдері кивиге сезімталдықтың әртүрлі көрсеткіштері туралы хабарлады. Испания жалпы халықтың 1,8%-ы кивиге сезімтал екенін хабарлады.

Жасыл киви құрамында 13 түрлі аллерген бар. Act d 1, Act d 2, Act d 8, Act d 11 және Act d 12 ондағы негізгі аллергендер болып табылады. Кивиге аллергиясы бар емделушілер оны кез келген жағдайда қабылдаудан аулақ болу керек.

Кивиге аллергия біртекті ауру емес. Кивиді тұтыну жоғары сезімталдық реакциясының жеңіл белгілеріне, ауызша аллергия синдромына (ААС) және басқа жемістер мен тозаңдармен айқыш-реактивтілікке әкелуі мүмкін. 

Адам қанында ерекше IgE - Киви, f84, анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.

Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)

Өлшем бірліктері: kU/l 

Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны