Клейковина (глютен), f79
Глютен - бидайда, қара бидайда, арпада және аз мөлшерде сұлыда болатын серпімді ақуыз.
Глютен - балалардағы жоғары сезімталдық реакцияларын тудыратын маңызды тағамдық компоненттердің бірі.
Глютен ақуызына жағымсыз реакцияларға мыналар жатады: тамақ аллергиясы, тамақ демікпесі немесе жаттығудан туындаған анафилаксия. Алғашқы екі жағдайда, жағымсыз реакциялардың басталуы дереу, кешіктірілуі немесе дереу де, кешіктірілуі де мүмкін.
Ішке қабылдаған кезде, глютенге сезімталдық тағамдық аллергия белгілеріне әкелуі мүмкін, ал ингаляциялық сезімталдық наубайшының демікпесі мен ринитін тудырады.
Адам қанында ерекше IgE - Желімтек (глютен), f79 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны