Кері қайту

Шаян, f23

Бүкіл әлемде шаяндар кеңінен өңделеді және коммерциялық мақсатта қолданылады. Шаяндарға аллергияның таралуы Қытай, Тайвань және Сингапур сияқты Азия елдерінде артып келеді.

Шаяндарға аллергені әсер етуінің негізгі жолы - шаян етін жеу, ал екінші жолы - кәсіби әсер ету (тыныс алу немесе жанасу).

Шаян аллергендері ауызша тамақ аллергиясының белгілерін, сондай-ақ есекжем, ангиоэдема, экзема, асқазан-ішек жолдарының белгілері (диарея, құсу), жүйелік реакциялар (анафилактикалық шок) және тыныс алу белгілері сияқты реакцияларды тудыруы мүмкін.
Шаяндарда анықталған негізгі аллергендер тропомиозин және аргининкиназа болып табылады.

Шаяндар мен басқа ұлулардың ең маңызды паналлергені - тропомиозин, ол басқа шаян тәрізділермен, ұлулармен, кенелермен, тарақандармен және паразиттермен айқыш-реактивтілікті тудырады.

Сезімталдығы жоғары адамдарға шаян етіне аллергиялық реакциялардың алдын алу үшін шаян етін тұтынудан және шаян етімен байланыста болудан аулақ болу ұсынылады (өңдеу).
Адам ағзасында ерекше IgE - Шаян, f23 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны