Асшаян, f24
Асшаяндар анафилаксия сияқты ауыр реакцияларды тудыратын жоғары аллергенді тағам болып саналады. Асшаяндардың аллергені оның құрсақ және құйрық бұлшықеттерінде болады. Батыс елдерімен салыстырғанда азиялықтарда ұлулар аллергиясының таралуы жоғары. Сонымен қатар, ұлулардың аллергиясы ересектерге қарағанда балаларда сирек кездесетіні анықталды.
Асшаяндарға аллергия, ең алдымен, асшаян етін тұтынуға байланысты және екіншіден, тамақ өнеркәсібінде асшаяндар мен асшаяндар өнімдерімен байланыста болғандықтан, сондай-ақ асшаяндарды өңдеу кезінде пайда болатын аэроаллергендерді ингаляциялау нәтижесінде пайда болады. Сезімтал адамға асшаяндар әсер еткенде анафилаксия, тері симптомдары, есекжем және ангионевроздық ісіну, асқазан-ішек симптомдары, тыныс алу белгілері (ринит және кәсіптік демікпе) болуы мүмкін.
Жоғары сезімталдығы бар адамдарға аллергиялық реакцияларды болдырмау үшін асшаян етін жеуге және асшаяндармен байланысқа (өңдеу) жол бермеуге кеңес беріледі. Асшаяндарға қатысты адам қанындағы спецификалық IgE анықтау, f24, ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (қатты фазадағы иммунофлуоресценция). Өлшем бірліктері: кУ/л. Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қан.