Кері қайту

Пияз, f48

Пияз - пияз дақылдарының ішіндегі ең маңыздысы. Олар бүкіл әлемде қолданылады, бірақ Жерорта теңізі климатында жақсы өсіріледі.

Пиязды шикі түрде салаттарда, сэндвич салмаларында және т.б. жеуге болады, сонымен қатар әртүрлі тәсілдермен пісіруге немесе консервілеуге болады. Балғын, кептірілген, маринадталған, консервіленген немесе тіпті мұздатылған, бұл көптеген тағамдарда ең көп таралған дәмдеуіш болып табылады. Жапырақтары, гүлдері мен өнген тұқымдарын да жеуге болады.
Сарымсақ аллиин-лиазасы Allium басқа түрлерінің, атап айтқанда пияз бен сопақ басты пияздың аллиин-лиазаларымен күшті айқыш-реактивтілігін көрсетті.

Пияз сезімтал адамдарда тағамдық аллергия, демікпе, риноконьюнктивит және жанасу дерматитінің белгілерін тудыруы мүмкін. Пияз — қолдың жанасу дерматитінің ең көп таралған себептерінің бірі. Жанасу дерматиті мен экзема үй шаруасындағы әйелдер, жасыл жұмысшылар, аспаздар және басқа да тамақ өнеркәсібі қызметкерлерінде кездесті. 

Адам қанында ерекше IgE - Пияз, f48 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.

Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)

Өлшем бірліктері: kU/l 

Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны