Кері қайту

Жұмыртқасының овомукоиді nGal d 1, f233

Жұмыртқаның ақуызында шамамен 24 ақуыз фракциясы бар және жоғары аллергенді болып саналады. Gal d 1, овомукоид деп те аталады, жұмыртқаның ақуызы арқылы жүретін аллергиялық реакциялардың патогенезінде шешуші рөл атқарады.

Аллергокомпонентті диагностиканың негізі аллергендердің табиғи жоғары тазартылған және рекомбинантты молекулаларын, яғни олардың жеке аллергокомпоненттерін пайдалана отырып, молекулалық деңгейде аллергендерге сезімталдықты анықтау болып табылады.

Бұл зерттеуді жүргізудің 3 негізгі артықшылығы бар:

  • Аллергокомпоненттік диагностика нағыз сезімталдықты айқыш-реактивтілікке байланысты сезімталдықтан ажыратуға мүмкіндік береді. Бұл деректер аллергия көздерін анықтауға көмектеседі: бір жалғыз, бірнеше жақын туыстық немесе көптеген әртүрлі.
  • Молекулалық аллергодиагностика арандатушылық сынақтардың қажеттілігін жояды және аллергендермен байланысын жоюға қатысты нақты ұсыныстар беруге мүмкіндік береді.
  • Молекулалық аллергодиагностика АСИТ-ті таңдауда қажет, поливалентті (көп) сезімталдықпен адамдарда емдеу жүргізілетін ең маңызды аллергенді анықтаудың ең дәл әдісі болып табылады.

Аллергенді заттың құрамына аллергендер ретінде әрекет ете алатын бір емес, бірнеше ақуыз компоненті кіреді:

  • Мажорлық аллергокомпоненттер – бұл негізгі аллергенді молекулалар, оларға антиденелер осы қайнар көзге жауап беретін популяциядағы емделушілердің жартысынан көбінде – 50%-ында кездеседі. Олар ыстыққа төзімді және иммуногенді болып табылады. Көлемі бойынша ірі және осы аллергенде көп мөлшерде болады.
  • Минорлық аллергокомпоненттер – бұл кішігірім, анағұрлым ұсақ және аз иммуногенді аллергенді молекулалар, олар аллергеннің құрамында әдетте аз мөлшерде болады, бірақ көптеген әртүрлі аллергендерде де болады, кейде бір-бірімен тығыз байланысты емес, айқыш-аллергияны қамтамасыз етеді. Яғни, таралуы 50%-дан асатын аллергендер мажорлық, ал 10%-дан азы минорлық деп аталады.

Жұмыртқа тамақ аллергиясының ең көп таралған көздерінің бірі болып саналады, әсіресе нәрестелер мен балаларда таралу деңгейі - 1,3-1,6%. Алайда, ересектерде жұмыртқаға аллергияның таралуы 0,25%-дан аз.

Gal d 1 – бұл басым жұмыртқа аллергені, жоғары аллергенді және ыстыққа төзімді болып табылады. Gal d 1 ерекше IgE антиденелерінің айтарлықтай деңгейі шикі және пісірілген жұмыртқаға клиникалық реакциялардың даму қаупін көрсетеді. Gal d 1 антиденелерінің төмен немесе анықталмайтын IgE деңгейі торттар немесе кондитерлік өнімдер сияқты термиялық өңделген жұмыртқаларға төзімділік туралы айтады.

Жұмыртқаға аллергияға күдік бар адамдарда жұмыртқаның ақуызын жегеннен кейін анафилаксия, асқазан-ішек жолдарының белгілері, тері реакциялары және тыныс алу аурулары сияқты аллергиялық реакциялар болуы мүмкін.

Компоненттерді зерттеу жұмыртқа аллергиясынан асып түсетін балаларды анықтауға көмектеседі; Gal d 1 sIgE деңгейін бақылау болашақта толеранттылықтың даму сәтін анықтауға көмектеседі.