Күріш, f9
Күріш (Oryza sativa) бүкіл әлемде өсірілетін және үнемі тұтынылатын негізгі азық-түлік дақылы болып табылады және дүние жүзіндегі жалпы халықтың шамамен 50%-ы үшін негізгі тағам болып саналады. Ол Азия елдерінде кеңінен өсіріледі, мысалы:
- Үндістан
- Қытай
- Жапония
- Индонезия
- Мьянма
- Камбоджа
- Непал
- Филиппин
- Бангладеш
- Пәкістан
- Тайланд
- Корея Республикасы
- Шри-Ланка
- Вьетнам
Демек, күріш аллергиясы негізінен осы елдерде тіркеледі. Пісірілген/пісірілген күрішті ауызша қабылдау, шикі күрішті, буға пісірілген күрішті ингаляциялау, шикі күріш қабығы/шаңы немесе теріге тікелей тию (күрішті сұрыптау/өңдеу немесе пісіру алдында күрішті жуу) адамдарда күріш аллергиясын тудыратын маңызды әсер ету жолдары болып саналады.
Күрішті жеу IgE арқылы тамақ аллергиясының белгілерін тудыруы мүмкін, мысалы:
Ауыз қуысының аллергиялық синдромы
Анафилаксия
Күріш қауызын/шикі күріш ұнтағын ингаляциялау тыныс алу белгілеріне әкелуі мүмкін, мысалы:
Демікпе
Аллергиялық ринит
Риноконъюнктивит
Күрішпен тікелей байланыс тері белгілерін тудыруы мүмкін, мысалы:
Жалпы есекжем/Квинке ісінуі
Атопиялық дерматит
Ory s 14 (14 кДа липидті тасымалдау ақуызы) күріш тұқымында кездесетін маңызды тағамдық аллерген болып табылады, ол термотұрақты және пепсиннің қорытылуына төзімді. Сонымен қатар, Ory s 1 және Ory s 12 - респираторлық аллергиялық белгілерді тудыратын күріш тозаңы аллергендері.
Күріштің арпа, сұлы, бидай, қара бидай, соя және жүгері сияқты басқа дәндермен, шабдалы сияқты жемістермен және шөп тозаңдарымен өзара әрекеттесетіні анықталды.
Адам қанындағы спецификалық IgE анықтау - сурет, f9, берілген аллергенге организмнің реакциясын көрсетеді. Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция). Өлшем бірліктері: кУ/л. Зерттеуге арналған биоматериал: веноздық қан.