Соя, f14
Шығыс Азиядан шыққан соя бұршақтары адамдар мен жануарлар үшін ақуыздардың бай және арзан көзі болып табылады.
Соя барлық тағамдық аллергиялық реакциялардың 90%-ына жауап беретін сегіз аллергеннен тұратын "Үлкен сегіздікке" кіреді. Өңделген тағамдар сояны тағамдық қоспа ретінде кеңінен қолдануға байланысты жасырын соя аллергендерінің маңызды көзі болып табылады. Соя тұздығы мен ет сияқты ашытылған соя өнімдері, тофу мен соя сүтімен салыстырғанда, әлдеқайда аз аллергенді болып табылады.
Негізгі сенсибилизатор ретінде соя аллергиясы, ересектерге қарағанда, балаларда жиі кездеседі және 10 жасқа қарай аллергиясы бар балалардың шамамен 70%-ы аллергиядан асып түседі. Ересектерде соя реакциясының ең көп тараған себебі Bet V 1 мен соя гомологы, Gly m 4 арасындағы айқыш реактивтілік болып табылады. Сондай-ақ соя мен жержаңғақ сияқты басқа бұршақ дақылдары арасында айқыш-реактивтілік бар.
Сояға аллергияны аллергенспецификалық IgE, тері сынағы және ауызша тағамдық арандатушылық үшін in vitro тестілеу арқылы диагноз қоюға болады. Компоненттерді сынау реакцияның бастапқы сояға сезімталдықтан немесе айқыш-реактивтіліктен туындағанын анықтауға көмектеседі.
Адам қанында ерекше IgE - Көкнәр тұқымы, f224 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны