Чеддер ірімшігі, f81
Ірімшік ересектерде тағамдық аллергия тудыратын ең маңызды аллергендердің бірі болып табылады.
Гиппократ ағзаның ірімшікті қабылдамауын бірінші болып сипаттаған болар. Ірімшік жасау библия дәуірінің өзінде басталған және сатуда ірімшіктің сансыз көптеген түрлері бар. Чеддер сияқты мәйек ірімшіктері және басқа да қатты ірімшіктің түрлері бактериялардың көмегімен піседі.
Ірімшіктің барлық аналогтары (имитациялық өнімдер) ақуыз көзі ретінде казеинге негізделген. Соя ақуызының кейбір изоляттары 30% казеинді алмастыра отырып, ірімшіктегі ақуыз толтырғышы ретінде пайдаланылды. Жұмыртқа лизоцимін консервант ретінде қатты ірімшіктің кейбір түрлеріне қосады.
Адам қанында Чеддер ірімшігі, f81-ге спецификалық IgE болуын анықтау - ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлюоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттелетін биоматериал: веноздық қан